Bron: Fredrickson, B. L. (2004). The broaden–and–build theory of positive emotions. .
Wat is de broaden-and-build theory?
De broaden-and-build theory stelt dat positieve emoties:
- De aandacht en het denken van mensen verbreden;
- Aanhoudende negatieve emoties ongedaan maken;
- Zorgt voor het ontwikkelen van meer veerkracht;
- Zorgt voor het beter omgaan met vervelende gebeurtenissen en/of stress;
- Leidt tot opwaartse spiralen naar meer welzijn in de toekomst;
- Zorgt voor meer positieve ontwikkeling in het leven.
Deze positieve emoties zijn niet alleen voordelig voor het goed voelen in het moment maar verandert je ten goede en helpt naar een langer gezond voorspoedig leven.
Broaden & Build
De 2 bekendste resultaten van deze studie zijn de ‘broaden’ en ‘build’ concepten.
Broaden staat voor het ontwikkelen van een breder en flexibeler cognitief organisatie vermogen in de hersenen en hiernaast neemt de aandacht toe door positieve emoties. Dit heeft te maken met het toenemen van het dopamine (stofje die zorgt voor een tevreden en beloond gevoel) in de hersenen. Vooral de positieve emoties blijdschap en tevredenheid zorgt voor een breder denk-en-actie patroon. Terwijl van negatieve emoties, zoals angst en boosheid de aandacht van mensen vernauwen.
Build staat voor het feit dat positieve emoties de individuele veerkracht vergroot. Positieve emoties zorgt voor het opbouwen van meer psychologische veerkracht waardoor er beter met problemen en stress omgegaan kan worden. Uit deze studie blijkt namelijk dat het hebben van positieve emoties zorgt voor een sneller herstel na een vervelende en/of stressvolle gebeurtenis in vergelijking met negatieve emoties.
Conclusie
Wanneer er veel positieve emoties aanwezig zijn zorgt dit voor het genereren van meer creatieve en veerkrachtige mogelijkheden. De broad-and-build theory laat zien hoe positieve emoties zorgen voor meer vooruitgang én een optimaler welzijn in het leven.
Bron: Fredrickson, B. L. (2004). The broaden–and–build theory of positive emotions. Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series B: Biological Sciences, 359(1449), 1367-1377.