Schrijf. Rust. Geluk.

Wat doet schrijven met iemand?

We hebben het hier niet alleen over het schrijven in de letterlijke vorm maar over schrijven met als doel om te groeien/ontwikkelen en voor een betere mentale gezondheid. Schrijven zoals beschreven in deze blog kan zorgen voor een ontspannen gevoel, het werkt stress verminderend en het kan je helpen om op een gezonde manier je gevoelens te uiten.

Door te therapeutisch te schrijven kan je onderliggende gedachten maar ook complexe emoties die afkomstig zijn van trauma’s verwerken. Hiernaast kan het zo zijn dat je iets terugleest wat je zelf geschreven hebt en je hierdoor nieuwe inzichten krijgt. Deze inzichten kunnen helpen bij verwerking en je (onrustige) gedachten een plek te geven.

Schrijven met therapeutische werking

Schrijftherapie

Schrijftherapie wordt al veel toegepast door psychologen als huiswerk om mee te geven aan hulpzoekenden en in andere therapievormen. Schrijftherapie wordt ingezet om van lichte klachten, angsten of trauma’s af te komen. Deze therapie heeft verschillende vormen. Je kan het op individuele basis doen; je schrijft dan voor jezelf en gebruikt de geschreven stukken als reflectie op een later moment. Daarnaast kan je ook schrijfopdrachten als huiswerk meekrijgen van bijvoorbeeld een psycholoog. Hierbij deel je het verhaal wel met die persoon, om zo samen tot inzichten te komen. Belangrijke aspecten bij schrijftherapie zijn exposure en cognitieve herstructurering. Exposure houdt in dit geval in dat je belangrijke ervaring, misschien wel trauma’s, herbeleeft door middel van deze op te schrijven. Cognitieve herstructurering vindt plaats wanneer gedachten veranderen naar aanleiding van reflectie. Onderzoek toont aan dat schrijven grote vermindering aanbrengt in angst- en depressieve symptomen. 

(bron: https://psycholoog.nl/blogs/schrijftherapie-om-je-gedachten-te-lozen/)

Journaling

Journaling is een praktijk waarbij je je gedachten, gevoelens en ervaringen opschrijft. Dit kan in verschillende vormen gebeuren, afhankelijk van wat voor jou het beste werkt. Sommige mensen schrijven dagelijks in een traditioneel dagboek, terwijl anderen gebruik maken van specifieke technieken zoals dankbaarheidsjournaling, waarbij je elke dag opschrijft waar je dankbaar voor bent. Er is geen “juiste” manier om te journalen; het belangrijkste is dat je een vorm vindt die bij je past.

(bron: https://psycholoog.nl/blogs/wat-zijn-de-psychologische-voordelen-van-journaling/)

Effecten van dagelijks schrijven

Schrijftherapie

Hoe kan het dan precies dat door middel van schrijven de mentale klachten afnemen? Dit kan meerdere redenen hebben. Als eerste is het zo dat iets ‘van je borst krijgen’ door middel van dit op te schrijven al kan bijdragen aan het verminderen van stress of zorgen. Wanneer je iets op papier ziet staan kan dit er veel overzichtelijker uitzien dan hoe warrig iets in je hoofd kan voelen. Je kan op deze manier ook een samenhangend verhaal voor jezelf produceren. Zo kunnen bepaalde puzzelstukjes ineens op hun plek vallen wanneer je zelfgeschreven pagina’s terugleest. Daarnaast is het ook mogelijk dat door middel van schrijftherapie het verwerken van traumatische herinneringen vergemakkelijkt wordt.

Schrijftherapie is een goedkope en toegankelijke optie waarbij input van zorgprofessionals minimaal is. Dat maakt dat je als cliënt geen direct contact met de therapeut hoeft te onderhouden. Het delen van de schrijfopdrachten kan namelijk via de e-mail of op een andere manier worden gedeeld met de psycholoog. De psycholoog begeleid je in het proces van schrijven, en zal je notities en commentaar geven. Zo kan je door middel van schrijftherapie in je eigen tempo en op je eigen manier problemen verwerken. Toegang tot psychologische therapieën werkt vaak met lange wachtlijsten, het inzetten van schrijftherapie kan de druk af laten nemen van die wachtlijsten.

(bron: https://psycholoog.nl/blogs/schrijftherapie-om-je-gedachten-te-lozen/)

Journaling

Een van de belangrijkste voordelen van journaling is dat het je helpt om je emoties te verwerken. Wanneer je je gedachten en gevoelens opschrijft, creëer je een veilige ruimte waarin je deze kunt ordenen en beter kunt begrijpen. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat mensen die regelmatig journaling beoefenen, minder last hebben van stress en een betere emotionele balans ervaren. Door je emoties uit te schrijven, kun je negatieve gedachten loslaten en ruimte maken voor positieve gevoelens.

Daarnaast kan journaling je zelfbewustzijn vergroten. Door regelmatig je gedachten op te schrijven, krijg je beter inzicht in patronen in je gedrag, emoties en gedachten. Dit verhoogde zelfbewustzijn kan je helpen om betere beslissingen te nemen en meer in lijn te leven met je waarden en doelen. Verder kan het je helpen om bewuster om te gaan met uitdagingen in je leven, waardoor je veerkrachtiger wordt. Door deze routine in je dagelijks leven op te nemen, kun je uiteindelijk meer mentale rust ervaren en beter omgaan met de uitdagingen die op je pad komen.

(bron: https://psycholoog.nl/blogs/wat-zijn-de-psychologische-voordelen-van-journaling/)

Meer rust en geluk

Al met al is het schrijven met als hulpmiddel voor een betere mentale gezondheid aan te raden. Het biedt naast je mentale gezondheid vele voordelen en geeft inzicht in eigen gedrag. Dit kan weer verder helpen in de omgang met verschillende uitdagingen in het dagelijks leven. Ook kan het helpen in omgang met anderen, verschillende soorten problemen zoals trauma’s, lastige situaties of met het verleden. Het geeft je ook een positievere en dankbaardere houding. Hiernaast kan deze manier van schrijven zorgen voor een therapeutische werking waarbij je geen professional nodig hebt. Oftewel wil je sneller van je zorgen af en minder stress ervaren? Schrijven kan hierbij goed van te pas komen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *