Wat zijn angsten?
Angst is een emotie die je kan helpen te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Vanuit de oosterse filosofie wordt beschreven dat angsten vaak geen realistische oorzaak hebben en door onszelf ontwikkelt worden door allerlei gedachten. Als je angsten meer gaat onderzoeken kom je er snel achter dat deze angsten vaak door een eerdere gebeurtenis of ervaring ontwikkelt worden, wat dus eigenlijk niet reëel is voor een toekomstige situatie. Wij weten namelijk niet wat de toekomst brengt.
Waarom beïnvloeden angsten ons zo?
Angsten kunnen heel beperkend werken. We durven minder snel bepaalde keuzes te maken, we vermijden plekken, personen en situaties omdat we bang zijn dat er iets kan gebeuren terwijl wij dat eigenlijk niet van te voren kunnen voorspellen.
De kernangst van de mens is de dood, ziek worden en doodgaan is iets waar wij vanaf jong af aan al snel bang voor gemaakt worden. ‘Pas op’, ‘doe voorzichtig’, ‘doe dat niet voordat je valt’ etc.. Het interessante is dat er in de oosterse filosofie heel anders naar de dood gekeken wordt en men daar eigenlijk minder bang voor is. Als je de angst voor de dood kan loslaten, leef je al een heel stuk minder beperkend. Dit wil niet zeggen dat je allerlei risico’s moet opzoeken die heel gevaarlijk zijn maar dat je meer leeft op een manier met mogelijkheden in plaats van beperkingen.
Hoe kunnen we angsten beter leren loslaten?
Op het moment dat wij merken dat wij last hebben van angsten of deze beperkend gaan werken, is het van belang meer te gaan onderzoeken waar deze angsten vandaan komen. Als je last hebt van ernstige angsten of angststoornissen kan je dit het beste met behulp van een specialist onderzoeken.
Op het moment dat je bewust dieper gaat nadenken waarom je bang bent dat iets gaat gebeuren, je een angst hebt voor bepaalde personen, bepaalde plekken, bepaalde situaties etc., kun je erachter komen wanneer en hoe je deze angst bent gaan ontwikkelen. Voorbeeldvragen om dieper na te gaan waar een angst vandaan komt: Waarom ben je bang dat dat gaat gebeuren? Wat als dat gebeurt? Wat betekent dat voor jou? Waarom vind je dat erg? Wat is het ergste wat kan gebeuren? Waarom is dat erg? Is dat eigenlijk wel heel erg? etc.
Als je deze vragen steeds meer begint te stellen aan jezelf zie je vaak dat de antwoorden uitkomen op een eerder voorgekomen situatie, wat dus de kern vormt van de huidige angst. Zonde als deze eerdere situaties jouw toekomst beperken.
Ik hoop dat deze blog handvatten geeft om bewuster te worden van angsten en hoe we deze het beste kunnen leren loslaten. Toch nog moeite hiermee? Neem contact op en wellicht kan je verder geholpen worden!