Het (mentaal) voorbereiden op een zwangerschap en bevalling is iets wat al ver voor de zwangerschap begint. Er zijn 4 punten die ik wil uitlichten in deze blog, de (mentale) voorbereiding vooraf aan een zwangerschap (1), de mentale ondersteuning tijdens een zwangerschap (2), het mentale aspect tijdens een bevalling (3) en tot slot het beste halen uit het herstellen na een bevalling (4).
De (mentale) voorbereiding vooraf aan een zwangerschap:
Vanuit de oosterse filosofie begint de voorbereiding op een kind al 2 jaar vooraf aan het krijgen van een kind. Het gaat daarbij om het nadenken waarom je een kind wil, wat je een kind wil meegeven, hoe je dat zou willen doen etc. Het mentaal voorbereiden op het krijgen van een kind kan veel onnodige stress en zorgen wegnemen.
Hiernaast vond ik het zelf belangrijk om ook mijn lichaam voor te bereiden op het dragen van een kind omdat ik bewust was van het feit dat mijn lichaam een tijdelijk huis gaat zijn voor een baby. Om ‘het tijdelijke huis’ zo schoon en netjes mogelijk te maken koos ik een vorm van reinigen waarbij ik (nog) gezonder ging eten (groente, fruit, noten, veel water, geen suikerdrankjes, geen junkfood en geen alcohol) zodat mijn lichaam al gereinigd was voordat er een baby in kwam ‘wonen’.
Ook ging ik mijzelf mentaal voorbereiden op een ander leven dat er aan zat te komen. Ik besefte al goed dat het een permanente verandering zou worden waarbij mijn eigen tijd, enige vrijheid en bepaalde uitstapjes lastiger konden worden. Ik merkte in de laatste vakantie voor mijn eerste zwangerschap dat ik bewuster bezig was met nog niet hebben van verantwoordelijkheden als ‘nog geen moeder zijnde’. Op een of andere manier kreeg ik een gevoel dat mijn laatste vakantie in december 2021 de laatste vakantie zou zijn voor mijn zwangerschap. Ik genoot de laatste jaren sowieso al extra van de (meiden)vakanties, uitstapjes, uitgaan, hele random plannen uitvoeren en gewoon lekker doen wat ik wilde wanneer ik wilde. Doordat ik dit gedaan had merkte ik dat ik dit niet miste in de periode net na mijn zwangerschap.
Wat veel mensen ook niet beseffen is hoe belangrijk de mentale voorbereiding samen met je partner is. Als je een kind wil krijgen met je partner, maar je partner hier niet volledig achter staat kan dit voor problemen zorgen. Ik geef mensen altijd het advies om hierover in gesprek te gaan en te peilen of je wel op 1 lijn staat hierover. Dit heeft namelijk effect op de bevruchting, de zwangerschap, de bevalling en alles wat hierna komt.
Tijdens zwangerschap:
Vanaf het moment dat ik wist dat ik zwanger was, leerde ik al snel dat hier nieuwe angsten bij kwamen kijken en dat ik meer moest leren loslaten. Dit loslaten merkte ik al tijdens de eerste echo’s, omdat ik hier zelf geen controle over had en ik mijzelf aan het proces moest overgeven. Een zwangerschap zelf is een bijzondere tijd van verandering en geeft je de kans om je fysiek, mentaal, emotioneel voor te bereiden op de bevalling en het moederschap. De gedachteprocessen en emoties die komen kijken bij een zwangerschap zijn immens en per persoon verschillend. Veel mensen onderschatten hoeveel energie het verwerken van alle nieuwe gedachtenprocessen en het verwerken van de bijkomende emoties kost.
Omdat ikzelf vooral wilde genieten en het negatieve (angsten en bijkomende klachten) niet de overhand wilde laten krijgen, heb ik gekozen om onder andere aan zwangerschapsyoga te doen. Dit deed ik op advies van mijn moeder die hier zelf veel baat bij heeft gehad bij het krijgen van haar 4 kinderen. Ik begon met zwangerschapsyoga ergens rond 4 maanden zwangerschap en deed dit 1 keer per week tot en met het einde van de zwangerschap. Ik zou dit iedereen wilde aanraden om de volgende redenen:
- Door middel van zwangerschapsyoga begon ik, voordat ik de baby kon voelen, al met het contact maken met de baby;
- Ik kreeg informatie over de zwangerschap en de bevalling die ik nooit eerder gehoord had;
- Tussen alle drukte van het dagelijks leven door had ik een moment voor alleen mij en de baby;
- De manier van ontspannen tijdens de yoga kreeg ik nergens anders, ook niet tijdens het slapen (!) ;
- Ik merkte dat ik meer vertrouwen kreeg in mezelf en in het proces door de voorbereiding tijdens de yogalessen. Hierdoor vielen meer angsten weg en kon ik beter loslaten;
- Het eerder verwerken van angsten/gebeurtenissen en vervelende zaken uit het verleden door meer naar binnen te keren tijdens de yoga/meditatie/ademhalingsoefeningen. Dit is mijn ogen ook een essentieel punt om vooraf aan de bevalling en het krijgen van een kind te doen. Onverwerkte zaken uit het verleden een plek geven om zo mentaal sterker te zijn;
- Hiernaast is zwangerschapsyoga goed om meerdere fysieke redenen zoals: verbetert de slaap, minder stress en angstgevoelens, meer kracht, meer flexibiliteit en meer uithoudingsvermogen. Ook kan het zorgen voor minder rugpijn, misselijkheid, hoofdpijn en kortademigheid.
Om mijn lichaam ook mentaal goed te voeden keek ik bewust naar blije vrolijke en leuke dingen op tv en distantieerde ik mij bewust uit zielige, negatieve en vermoeiende situaties. Het vermijden van negatieve prikkels is iets waar ikzelf controle over heb dus dat probeer ik al jaren te doen en dus ook tijdens mijn zwangerschap.
Hiernaast vond ik het belangrijk om goed in beweging te blijven voor zowel het fysieke als mentale aspect. Voor mij werkte zwemmen en wandelen (naast yoga) erg goed. Uit onderzoek is gebleken dat voldoende blijven bewegen tijdens de zwangerschap kan zorgen voor een vlottere bevalling en een sneller herstel na de bevalling. Ik weet niet of dit voor iedereen geldt, maar ik wilde het in ieder geval een kans geven door hier bewust mee bezig te zijn.
Omdat ik had begrepen dat het ontspannen essentieel is voor een voorspoedige zwangerschap heb ik ook 1 keer per maand een zwangerschapsmassage genomen. De eerste keer dat ik dit deed leek het alsof al de spanningen uit mijn lichaam gemasseerd werden. Ik voelde mij een ander mens en dit leek mij ook wel een prettig toestand voor de baby. Om deze reden had ik met mijzelf afgesproken dit maandelijks te blijven doen.
Tot slot kreeg ik vaak te horen van andere moeders dat er na de bevalling heel wat zou veranderen in mijn eigen tijd, het even snel ditjes en datjes doen, de dynamiek in je relatie en mijn rust. Zodra ik hier achter kwam heb ik ook hier heel bewust meer van genoten en deed ik dit ook net iets meer tijdens mijn zwangerschap omdat ik wist dat dit daarna niet meer van zelf sprekend zou zijn.
Bevalling:
Door de zwangerschapsyoga, vandaar dat ik dit ten zeerste aanraad, was ik voorbereid op alle fases die er kunnen komen tijdens een bevalling zoals: de vruchtwatercheck (altijd checken of het vruchtwater bij het breken van de vliezen doorzichtig of troebel is. Wanneer het troebel is moet de verloskundige hiervan op de hoogte gesteld worden). Het verschil tussen ontsluitingsweeën en persweeën en het feit dat ontsluitingsweeën een scherpe pijn kunnen geven en dat de persweeën kunnen voelen als diarree waarbij je nog niet mag persen (pas bij volledige ontsluiting). Hiernaast kreeg ik een heel belangrijk gegeven mee namelijk dat de ademhaling het belangrijkste is tijdens het bevallen. Deze info had mij voorbereid op wat komen zou en dit gaf mij meer rust.
Hiernaast was mijn partner 1 keer meegegaan naar een zogenoemde partner les waarbij de partner ook voorbereid wordt op de bevalling. Ook al was hij maar 1 van de 3 partnerlessen aanwezig, het voorbereiden van de partner op de bevalling is een hele belangrijk tip vanuit mij (!) want ik heb hier heel veel baat bij gehad. Omdat je tijdens de bevalling zo erg gefocust bent op jezelf en het opvangen van de weeën, is het heel fijn om iemand te hebben die voorbereid is op wat hij of zij moet doen om jou te kunnen ondersteunen op het moment van de bevalling. Ikzelf denk dat mijn bevalling beter en sneller is gegaan door de hulp/coaching en ondersteuning van mijn partner. Ik merkte vooral dat tijdens de ontsluitingsweeën, ik coaching nodig had om herinnert te worden om te blijven focussen op de ademhaling. Bij de persweeën had ik vooral coaching nodig op het doorzetten en aanmoediging nodig om vol te houden bij de pijn en door te zetten tijdens het persen. Ook was het fijn dat ik tijdens de persweeën een goede uitleg kreeg van de verloskundige hoe ik precies moest persen zodat ik dit niet verkeerd deed en het soepeler verliep. Op het moment dat je niet goed weet hoe te persen kan de bevalling langer duren en kan het fysiek zwaarder worden.
Na bevalling:
Omdat ik een type ben die mijzelf graag voorbereid en beschermt tegen teleurstelling had ik van te voren niet teveel verwachtingen van de zogenaamde roze wolk na de bevalling. Ik liet het meer op me af komen en zou per dag kijken met welke uitdagingen ik (naast de uitdagingen die ik al meegekregen had van andere ervaren moeders) te maken zou krijgen. Ik had besloten deze uitdagingen aan te gaan op het desbetreffende moment. Ik heb mezelf ook al aangeleerd niet te kritisch te zijn op mezelf. Als ik mijn best doe is dat voldoende en vooral het besef en de gedachte dat ik alles voor het eerst doe gaf mij meer rust.
Hiernaast was Google mijn beste vriend als ik zowel fysiek als mentaal tegen nieuwe sitiuaties aan liep na de bevalling. Het gaf mij vaak vooral rust als ik las dat heel veel andere moeders tegen dezelfde (of ergere) problemen aanliepen of dezelfde soort situaties meemaakte en ook kon ik soms gebruik maken van de tips online.
Ik merkte vooral de eerste weken na de bevalling dat het belangrijk was om goed op mijn rust te letten (in hoeverre dat kan) voor zowel mijn fysieke als mentale herstel. Als ik beter gerust had en mij dus ook beter voelde, was ik een net iets leukere mama en partner. Ook het gezond blijven eten en het krijgen van voldoende vitamines en mineralen is belangrijk tijdens deze fase van herstel.
Ik raad andere nieuwe moeders aan te blijven communiceren naar de mensen om je heen, praten over wat je ervaart en hoe je je voelt zodat dit niet alleen besproken kan worden maar je ook meteen advies/begrip/hulp kan krijgen hierbij. Op deze manier hoor je dat andere moeders ook met veel uitdagingen te maken hebben en dan pas kunnen mensen hulp aanbieden. Een volgende belangrijke tip vanuit mij is dat ik ten zeerste zou aanraden hulp te aanvaarden als deze geboden wordt. Voor een ander is het vaak een kleine moeite maar voor een vrouw die net bevallen is, kan het veel betekenen. Bijvoorbeeld dat iemand een avondje gezond kookt, even een paar uur op de baby let zodat jij kan slapen, je helpt met de was etc.
Ook de gedachte dat de gebroken nachten er zullen zijn, het besef dat je gestrester/chagrijniger kan zijn en minder kan hebben op zulke momenten, is iets wat belangrijk is om bewust van te zijn vooraf aan een zwangerschap. Het blijven communiceren van problemen, uitdagingen en irritaties met je partner is van belang zodat jullie weten dat jullie er van bewust zijn dat de vermoeidheid en de nieuwe situaties eerder zorgen voor irritaties en een verandering in de dynamiek in jullie relatie. Door erover te praten kan er meer begrip ontstaan, kan je iets meer rekening houden met elkaar en weet je beter wat er in elkaar omgaat.
Ook gaf het mij veel meer rust om nog niet teveel bezoek te ontvangen maar mezelf vooral te richten op de baby en mijn fysieke en mentale herstel.
Een gedachte die mij erg geholpen heeft tijdens de eerste weken is: alles is tijdelijk! Dit gaf mij vaak kracht om door te zetten tijdens een vermoeiend moment.
Ondanks dat elke zwangerschap en elke situatie anders is hoop ik door middel van mijn ervaringen en tips iets te kunnen betekenen voor, tijdens en na een zwangerschap. Succes! Bij vragen/hulp/advies/tips of andere info vanuit mij, stuur mij maar een berichtje en wie weet kan ik nog meer voor jou betekenen!