8 tips met oefeningen voor meer rust in je hoofd

Bron: Meer rust in je hoofd. Auteur: Karin Bosveld.

Heb je ook het gevoel dat je veel moet doen in je leven? Heb je behoefte aan meer ruimte voor leuke dingen, ontspanning of lekker helemaal niks doen? Kost het je ook veel energie om aan van alles te denken of tegelijk te moeten doen? Als je het gevoel hebt dat je veel moet, probeer er dan ook achter te komen waarom dit allemaal moet? En van wie? Onderzoek dat moeten en pak zelf het heft in handen!

Het heeft niet zoveel zin om naar rust en balans te streven, als je (onbewuste) patronen aanhoudt die voor drukte, stress en verplichtingen zorgen. Het is dus van belang om na te gaan wat voor onrust zorgt en in hoeverre die zaken nou echt belangrijk zijn voor jou. Dit kan je doen door dit te gaan onderzoeken of het misschien anders kan en waar je meer ruimte zou kunnen maken wat meer rust creëert.

8 tips en oefeningen om meer rust in je hoofd te creëren:

1. Van moeten naar mogen/willen

Bewustwordingsoefening:

  1. Wat moet jij nou echt allemaal doen van jezelf? Maak een lijst van alles wat in je opkomt wat je moet doen: Ik moet het huishouden doen, ik moet koken ik moet werken, ik moet een goede dochter/zoon zijn of ik moet een goede zus/broer zijn etc. Schrijf alles wat er in je opkomt achter elkaar door tot dat je niks meer weet.
  2. Lees de lijst nu een rustig door en laat op je inwerken wat je leest. Wat vind je hier nou van? Schrik je ervan? Zie je dingen die je allemaal al wist of zie je ook nieuwe dingen?
  3. Nadat je deze lijst gemaakt heb schrijf achter elk van de zaken of ze je energie geven of energie van je vragen uitgedrukt is een cijfer van 1-10, dus hoeveel energie geeft of neemt het van je?
  4. Denk nu bij elk van de zaken na waarom je dit moet doen en wees heel eerlijk naar je zelf toe. Waarom doe je dit? Omdat je het leuk vind? Omdat je bang bent dat als je het niet doet, niemand anders het doet?
  5. Als laatst kan je nagaan van wie dit moet. Van je zelf? Van je (groot)ouders? Van je partner? Of van iemand anders?

Het is belangrijk om bewust te worden van welke dingen moeten en wat ze met je doen. Goeie oefeningen om van moeten naar mogen en willen te gaan!

2. KIES: je hoeft en kunt niet alles

De andere kant van het niet kunnen kiezen is dat je denkt dat je geen keuze hebt. Herinner jezelf dat je ALTIJD een keuze hebt. Of je nou direct, indirect of geen invloed hebt. Je hebt op het moment dat je geen invloed hebt op een situatie nog de keuze hoe je er mee omgaat. Soms kun je de situatie bijvoorbeeld beter accepteren zoals die is en het loslaten. Soms kan je uit een situatie stappen of luidt en duidelijk NEE zeggen.

Word creatief in het vinden van je keuzes. Begin met te weten dat je altijd een keuze hebt en zeg dat ook tegen jezelf: ‘Ik heb een keuze’.

3. Loslaten

Je hoort steeds vaker dat mensen elkaar raad geven iets ‘los te laten’. Ik kan me best voorstellen dat het soms lastig is in een situatie waarbij je niet weet hoe je het los kan laten. Je kan misschien wel begrijpen dat het beter is om iets los te laten wat je blijft bezig houden op een negatieve manier maar het niet altijd makkelijk is om het daadwerkelijk te doen. Oftewel hoe doe je dat loslaten?

Het is van belang dat we leren los laten omdat dit een kado is die je jezelf geeft. Het geeft rust en het komt jou ten goede. Wat kan je bijvoorbeeld beter loslaten? Perfectie, bepaalde emoties, beperkende gedachten, controle verlangens. Hoe kan je dit doen? Bijvoorbeeld door muziek te gaan luisteren, dansen, zingen, sporten, wandelen of iets wat jij leuk vind en waarbij je even helemaal op gaat in die bezigheid.

4. Accepteren: go with the flow

We vinden het vaak moeilijk om toe te geven en toe te staan dat de dingen zijn zoals ze zijn. We hebben plaatjes in ons hoofd waar we aan willen of denken aan te moeten voldoen. Al storten we inwendig bijna in elkaar, dat plaatje moet overeind blijven staan. En zo maken we niet alleen de buitenwereld maar ook onszelf iets wijs. Namelijk: dat we alles naar onze hand zouden kunnen zetten en wij alles onder controle hebben.

Wat zou je beter kunnen accepteren? Jezelf zoals je bent, je gedachten, emoties en ervaringen, je verleden, anderen zoals ze zijn, dat het nooit ‘perfect’ zal zijn, dat ‘het’ goed is zoals ‘het’ is.

5.De kracht van de lach

Niet alleen het fysiek lachen geeft ons welzijn een boost. Ook het ervaren van positieve emoties draagt enorm bij aan onze fysieke en psychische gezondheid. Hoe meer positieve emoties we ervaren, hoe productiever en creatiever we zijn. Denk daar maar eens aan als je een productieve werkdag wilt: breng jezelf in een positieve stemming door iets leuks te doen.

6. Je adem is je kompas

Het eerste wat we doen bij schrik, angst of spanning is oppervlakkiger en sneller ademen, of soms zelfs onze adem inhouden. Onze ademhaling is letterlijk onze levensstroom. Zonder adem geen ik of jij. Adem voedt ons lichaam met zuurstof en onze adem is bij uitstek de stroom waarmee we onze aandacht richting kunnen geven. De adem kan ons helpen om bewust aanwezig te zijn in ons lichaam en in het huidige moment.

Ademen doen we vanzelf zonder er over na te denken. Ademen is het eerste wat we doen als we op de wereld komen en het laatste wat we doen als we die weer verlaten. In de yogatraditie wordt gezegd dat je geen adem haalt maar adem krijgt. Hoe natuurlijker de ademhaling, hoe beter.

Je adem helpt je om:

  • je lichaam van zuurstof te voorzien
  • tot rust te komen
  • je energie terug te halen uit de buitenwereld, naar jezelf
  • je te verbinden met je lichaam
  • uit het piekeren en plannen te komen
  • de automatische piloot uit te schakelen
  • je te verbinden met het nu

7. Je leven als je spiegel

Je kunt meer doen dan de dingen te accepteren hoe ze zijn: je kunt ook kijken naar wat de omstandigheden je te vertellen hebben, over jezelf. Als je zo leeft kun je overal verborgen kadootjes vinden. En je kunt patronen ontdekken, waar je misschien onderhand eens uit zou willen stappen. Laat de wereld een spiegel voor je zijn.

Voorbeelden van spiegels om je heen:

  • je partner
  • je kinderen
  • je werk
  • je vrienden
  • wat mensen herhaaldelijk tegen je zeggen
  • de beeldspraak die je graag gebruikt
  • je kleding
  • je muziekkeuze
  • de inhoud van je tas
  • de boeken die je graag leest
  • je stiekeme ‘zonden’
  • je hobby’s
  • etc.

8. Zijn wie je bent

Leren zijn wie je bent lijkt een simpele les. Hoe zou je iets anders kunnen zijn dan jezelf? Maar ‘wat’ ben je dan? Je leeftijd, je sexe, de auto waarin je rijdt, je opleiding, je werk, de vrienden met wie je omgaat? Met wie je bent bedoel ik niet de verzameling overtuigingen over en plaatjes van jezelf die veel mensen je ego noemen. Het gaat hier om je ‘ware zelf’; dat wat jou van binnen drijft, je kern.

Zo praat je ziel:

  • je dromen
  • plotselinge invallen
  • de metaforen in je taalgebruik
  • bevliegingen, fascinaties
  • mensen die op je pad komen
  • een verhaal die je raakt
  • dingen die steeds mis gaan of juist heel goed
  • etc.

Dit waren de 8 tips voor meer rust in je hoofd! Voor meer diepgang per tip zou ik je willen door verwijzen naar het boek: Meer rust in je hoofd van Karin Bosveld. Voor meer tips/advies/hulp bij de oefeningen of het krijgen van rust in je hoofd neem contact op en ik help je verder!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *